A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ, РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРИТОРІЇ ЯМПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Дата: 21.05.2021 14:37
Кількість переглядів: 700

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ, РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРИТОРІЇ ЯМПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

1. Найменування організатора громадського обговорення – Ямпільська  селищна рада.

2. Мета: врахування думки жителів Ямпільської громади щодо реорганізації ЗЗСО Ямпільської селищної ради.

Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення проєктів Плану реалізації стратегічних цілей розвитку освіти Ямпільської селищної ради на 2021-2026 роки, перспективної, оптимальної, спроможної мережі закладів загальної середньої освіти Ямпільської селищної ради на 2021-2026 роки.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», до Закону України “Про повну загальну середню освіту” від 18 березня 2020 року, не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон містить терміни “початкова школа”, “гімназія”, “ліцей”. Зокрема Стаття 32 про «Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти» говорить:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу освіти.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

Стаття 35. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

1. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Конституція України (ст. 143)

• Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

• Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради». Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

Станом на сьогодні на території Ямпільської  селищної ради функціонують 6 ЗЗСО, з них: 3 ліцеї, 3 гімназії. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників.

Вартість утримання одного учня  в ЗЗСО Ямпільської селищній раді становить біля 37 тисяч грн. на рік.

Кількість учнів на одного вчителя складає 7 дітей. Кількість учнів, що здобувають освіту на усіх рівнях, складає 668 учнів. Значна видаткова частина бюджету Ямпільської громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня). За критерієм спроможності освітньої мережі, у порівнянні 1-4 класи, 5-9 класи та 10-11 класи, саме в старшій школі індекс спроможності є найнижчим. Розпорядник коштів (фінансовий відділ Ямпільської селищної ради), керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 №228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Надмірні витрати на утримання ЗЗСО позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг.

Створення об'єднаної  громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Ямпільської селищної ради пропонуються на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:

1. Відповідно до вищеперерахованих Постанов та Законів провести переоформлення найменувань та реорганізацію закладів освіти, засновником яких є Ямпільська селищна  рада, наступним чином:

Варіант 1:

  • Ямпільський ліцей Ямпільської селищної ради перейменувати у Ямпільський опорний  ліцей Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року;
  • В`язовецький ліцей Ямпільської селищної ради перейменувати у гімназію шляхом реорганізації у В`язовецька гімназія філія Ямпільського опорного ліцею Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року;
  • Довгалівський ліцей Ямпільської селищної ради перейменувати у гімназію шляхом реорганізації у Довгалівська гімназія філія Ямпільського опорного  ліцею Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року;
  • - Воробіївська гімназія Ямпільської селищної ради перейменувати у Воробіївську гімназію філію   Ямпільського опорного ліцею Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року;
  • Дідковецька гімназія Ямпільської селищної ради перейменувати у Дідковецьку  гімназію філію   Ямпільського опорного ліцею Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року;
  • Микласька гімназія Ямпільської селищної ради перейменувати у Миклаську  гімназію філію   Ямпільського опорного ліцею Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року.

Варіант 2:

- В?язовецький ліцей Ямпільської селищної ради перейменувати у гімназію шляхом реорганізації у В?язовецьку гімназію Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року;

- Довгалівський ліцей Ямпільської селищної ради перейменувати у гімназію шляхом реорганізації у Довгалівську гімназію Ямпільської селищної ради з 1 вересня 2021 року.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з дією постанови Кабінету Міністрів України “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” від 09 грудня 2020 р. № 1236 (зі змінами) та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою смт. Ямпіль вул. Чернавіна, 52А.      Також, із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО:

• конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим планом, поданим керівниками закладів.

До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Ямпільської селищної ради.

3. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Міщук Володимир Ростиславович – т.в.о. начальника відділу соціального захисту населення, освіти, культури та спорту Ямпільської селищної ради.

4. Свої зауваження та пропозиції просимо подавати з 24 травня 2021 року по 23 червня 2021 року на поштову адресу: смт. Ямпіль вул. Чернавіна, 52А      електронну адресу: yampilsr@gmail.com

5. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Ямпільської селищної ради.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь