Виконання норм харчування у закладах дошкільної освіти у 2021 році
Харчування дітей у закладах освіти завжди було під пильним наглядом відповідальних служб, батьків, громадськості, а надто тепер, коли по всіх телеканалах країни обговорюють реформу системи харчування.
Спеціалістами Ямпільської селищної ради проаналізовано виконання норм харчування у закладах дошкільної освіти у 2021 році:
№ з/п |
Назва продукту |
Середній показник виконання норм харчування (у %) за 2021 рік
|
Всього |
||
1 |
М’ясо
|
72,49 % |
2 |
Риба
|
59,83 % |
3 |
Олія соняшникова
|
220,34 %
|
4 |
Масло вершкове
|
107,04 % |
5 |
Молоко |
36,32 %
|
6 |
Сир кисломолочний
|
45,64 % |
7 |
Сир твердий
|
124,55 % |
8 |
Яйце
|
46,89 % |
9 |
Цукор
|
97,17 % |
10 |
Картопля
|
124,67 % |
11 |
Овочі
|
64,40 % |
12 |
Фрукти
|
60,14 % |
13 |
Соки
|
57,16 % |
Загальний середній показник виконання норм харчування
|
85,90 % |
Звертаємо увагу, що з 1 січня 2022 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», яка змінює підхід до системи організації харчування в закладах освіти.
Основні зміни в меню закладів освіти, які набрали повної чинності з 1 січня 2022 року:
- збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
- збільшення вживання фруктів;
- зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
- зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);
- збільшується споживання птиці;
- зменшується споживання насичених жирів (масла);
- обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
- обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)