Харчування дітей у закладах освіти завжди було під пильним наглядом відповідальних служб, батьків, громадськості, а надто тепер, коли по всіх телеканалах країни обговорюють реформу системи харчування.

Спеціалістами Ямпільської селищної ради проаналізовано виконання норм харчування у закладах дошкільної освіти у 2021 році:

                                                                                                    

№ з/п

 

Назва продукту

Середній показник виконання норм харчування (у %) за  2021 рік

 

Всього

1

М’ясо

 

72,49 %

2

Риба

 

59,83 %

3

 

Олія соняшникова

 

 

220,34 %

 

4

 

Масло вершкове

 

107,04 %

5

Молоко

 

36,32 %

 

6

Сир

кисломолочний

 

45,64 %

7

 

Сир твердий

 

124,55 %

8

 

Яйце

 

46,89 %

9

 

Цукор

 

97,17 %

10

 

Картопля

 

124,67 %

11

 

Овочі

 

64,40 %

12

 

Фрукти

 

60,14 %

13

Соки

 

57,16 %

Загальний середній показник виконання норм харчування 

 

 

85,90 %

 

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2022 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», яка змінює підхід до системи організації харчування в закладах освіти.

Основні зміни в меню закладів освіти, які набрали повної чинності з 1 січня 2022 року:

  • збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
  • збільшення вживання фруктів;
  • зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
  • зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);
  • збільшується споживання птиці;
  • зменшується споживання насичених жирів (масла);
  • обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
  • обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.