A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

До уваги операторів ринку, діяльність яких пов’язана із транспортуванням харчових продуктів.

Дата: 28.11.2022 18:52
Кількість переглядів: 84

Інформуємо, про необхідність наявності санітарного паспорта на
транспортний засіб, яким здійснюється перевезення харчових продуктів, що
передбачено п. 12.3 «Правил перевезень вантажів автомобільним
транспортом в Україні» затвердженими наказом Міністерства транспорту
України від 14 жовтня 1997 року №363 (зареєстровані в Міністерстві юстиції
України 20 лютого 1998 року).
Водночас, в п.12.4 цього ж документу зазначено, що водій
(експедитор), зайнятий перевезенням харчових продуктів, повинен мати
санітарну книжку з результатами медичного огляду.
Відповідно до статті 44 Закону України «Про основні принципи та
вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачено, що
оператори ринку, які здійснюють перевезення харчових продуктів забов’язані
використовувати чисті транспортні засоби та/або контейнери, утримувати їх
у належному стані та забезпечити захист продуктів від забруднення і мати
таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та дезінфекцію.
Документальним підтвердженням дотримання вимог може слугувати
санітарний паспорт на автомобіль, який видаватиметься територіальним
органом Держпродспоживслужби відповідно до звернення оператора ринку
та на підставі огляду автотранспорту, довідки про санітарну обробку та

підтвердження якості проведеної дезінфекції, прописаних в додатках до
цього листа.
В розділі 1 ст.1 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до
безпечності та якості харчових продуктів» є визначення терміну «стадії
виробництва та обігу харчових продуктів» (п.82), це – «будь-які стадії, у тому
числі виробництво, зберігання, транспортування, реалізація або постачання
харчових продуктів кінцевому споживачу». Керуючись вимогами ст.22 п.1 та
п.2 цього ж закону, оператори ринку повинні забезпечити простежуваність і
бути здатними встановити  інших операторів ринку, які постачають їм
харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципами "крок
назад" і «крок вперед». Також, в ст.22 п.4 встановлено, що дана інформація
повинна зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати
продажу харчового продукту, нанесеної на маркуванні.
Таким чином, транспортування харчових продуктів є однією з ланок в
харчовому ланцюгу «з лану - до столу».
Відповідно до вище викладеного нагадуємо про необхідність
проводити вчасне миття та дезінфекцію транспортних засобів з відмітками в
санітарному паспорті. У разі відсутності санітарного паспорта на
транспортний засіб, яким перевозяться харчові продукти звернутися до
Білогірського управління Держпродспоживслужби для його отримання.

Начальник Білогірського управління 

Головного управління держпродспоживслужби

в Хмельницькій області                                                                                               Олександр МІЩУК


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь