A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

Борги у спадок

Дата: 28.05.2021 17:57
Кількість переглядів: 92

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1282 ЦК спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного в спадщину. Тобто якщо спадкоємцем було прийнято у спадщину 30 000 грн., вимоги кредиторів можуть бути задоволені в межах цієї суми.

Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб (ч. 1 ст. 1281 ЦК).

Кредиторові спадкодавця належить пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги (ч. 2 ст. 1281 ЦК).

Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. У цьому випадку кредитор спадкодавця зможе звернутися в 6-місячний термін з моменту, коли він дізнався про отримання свідоцтва про прийняття спадщини.

Якщо вам відомо про наявність кредиторів спадкодавця, ви можете звернутись із заявою, в якій повідомити про смерть спадкодавця та про прийняття вами спадщини, долучивши до такої заяви свідоцтво про прийняття спадщини. Таку заяву необхідно зареєструвати у кредитора або надіслати цінним листом з описом та з повідомленням за допомогою пошти.

У цьому випадку розпочинається 6-місячний термін, протягом якого кредитор може звернутись до вас із вимогою. Відсутність такої вимоги протягом 6 місяців з моменту, коли кредитор дізнався про прийняття спадщини, є підставою для відмови в погашенні кредиту та узгоджується з судовою практикою.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Для цього йому необхідно протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутись із заявою про відмову в прийнятті спадщини.

Закон не допускає, щоб спадкоємець відмовився від частини спадщини - не можна прийняти в спадщину, наприклад, квартиру і відмовитися від зобов'язань по виплаті кредиту.

За матеріалами Білогірського бюро правової допомогиФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь