A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

Земля у спадок

Дата: 10.11.2020 18:12
Кількість переглядів: 96

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від спадкодавця до спадкоємців.

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті. Тобто все майно, яке належало спадкодавцеві за життя, переходить до спадкоємців (ст. 2018 ЦКУ).

Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) відповідної заяви спадкоємця.

Відповідно до  ст. 1225 ЦКУ  право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, зі збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Документом, що підтверджує права спадкоємців на спадкове майно, є отримане у встановленому законом порядку свідоцтво про право на спадщину.

Згідно з вимогами ст. 1297 ЦКУ спадкоємцю, який прийняв у спадщину земельну ділянку, що підлягає державній реєстрації, необхідно звернутися до нотаріуса або уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування в сільських населених пунктах за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Свідоцтво про право на спадщину земельної ділянки видається за умови попереднього одержання нотаріусом правовстановлюючих документів на цю земельну ділянку: державний акт на право власності на земельну ділянку або сертифікат про право на земельну частку (пай) та витяг з Державного земельного кадастру.

Крім того, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього, перевіряючи зареєстроване право власності спадкодавця на спадкове майно, а також відсутність обмежень.

Крім необхідності подачі правовстановлюючих документів, відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій при посвідченні правочинів відчуження земельних ділянок у випадках, встановлених ст. 13 Закону України «Про оцінку земель» та ст. 172 Податкового кодексу України нотаріус вимагає надати йому документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки з метою визначення розміру оподаткування.

Нотаріусом може бути відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку у разі відсутності відомостей про земельну ділянку у Державному земельному кадастрі та у разі відсутності присвоєного кадастрового номера. Перелік підстав, за наявності яких нотаріус має відмовити у вчиненні нотаріальної дії, передбачено ст. 49 Закону «Про нотаріат».

Якщо право власності у спадкодавця на земельну ділянку підтверджено правовстановлюючим документом, а лише сам кадастровий номер відсутній, то в межах відкритої спадкової справи спадкоємцем може бути замовлено виготовлення відповідної технічної документації на землю та внесення земельної ділянки у Державний земельний кадастр. Після чого нотаріусом буде видано свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

У випадку винесенням нотаріусом постанови про відмову про вчинення нотаріальних дій, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину земельної ділянки, спадкоємцю своє право необхідно захищати шляхом подачі до суду позову про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування. Відповідний позов подається до суду за місцем знаходження майна, тобто земельної ділянки.

При  оподаткуванні спадщини – земельної ділянки  враховується ступінь спорідненості спадкоємця зі спадкодавцем, від якого власне залежить ставка податку. Спадкоємці першого та другого ступеня спорідненості, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Оподаткування успадкованої земельної ділянки спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% або 18%. Розмір оподаткування вираховується з вартості об'єкта спадкування згідно з проведеною оцінкою її вартості. Такі спадкоємці зобов'язані, включивши суму отриманих доходів у вигляді нерухомого майна (земельної ділянки) до загального річного оподатковуваного доходу, подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року наступного за тим, в якому її отримано.

Спадкоємцям, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, не потрібно показувати їх у річній податковій декларації, як і саму декларацію подавати необхідності немає, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації. 

За матеріалами Білогірського бюро правової допомоги


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь