A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

Скасування державного акту на право власності на земельну ділянку, у зв’язку із накладкою на іншу земельну ділянку

Дата: 15.09.2020 18:14
Кількість переглядів: 107

Скасування державного акту на право власності на земельну ділянку, у зв’язку із  накладкою на іншу земельну ділянку є одним з поширених запитань з якими звертаються клієнти до Білогірського бюро правової допомоги.

          Як діяти у такій ситуації?

За положеннями статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється в тому числі шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно з ч.1 ст.21 Цивільного кодексу України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Частинами першою, другою статті 152 Земельного кодексу України передбачено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Відповідно до вимог ст.155 Земельного кодексуУкраїни у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи  щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до ч.1 ст.393 Цивільного кодексу України правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Відповідно до частин другої, п'ятої статті 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом.

 

На практиці бувають випадки коли  рішенням уповноваженого органу  надано у власність  земельну ділянку, яка  вже була у власності іншої особи, тобто  спочатку земельна ділянка  виділяється одній особі, а через певний час рішенням того ж органу абсолютно та сама земельна ділянка виділяється у власність іншій особі, тобто дві таких ділянки різних осіб повністю співпадають. У такому випадку дві  людини  отримали   правовстановлюючі документи  на одну і ту ж саму земельну ділянку. У разі виникнення такої ситуації , єдиним способом вирішення цього спору є звернення до суду.

          Отже для скасування державного акту на право власності на земельну ділянку, у зв’язку із  накладкою на іншу земельну ділянку  Вам необхідно звернутися до   суду шляхом подання відповідного позову.

Для вирішення  питання у судовому порядку  за отриманням  безоплатної вторинної допомоги  Ви можете звернутись до відділу “Білогірське бюро правової допомоги” (смт Білогір’я, вул. Шевченка,44) з 9.00-18.00 з понеділка по п’ятницю, тел. 2-04-68.Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь