A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

Успішна практика: Батько платитиме аліменти на утримання і матері, і дитини

Дата: 19.08.2019 18:40
Кількість переглядів: 76

У рамках проекту “Я маю право”, який реалізується фахівцями системи безоплатної правової допомоги та органів юстиції на території всієї України, працівники  відділу «Білогірське бюро правової допомоги» Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформують про приклад  успішної практики юристів «Білогірського бюро правової допомоги» .

У  яких випадках можна стягнути аліменти на утримання і матері, і дитини.

Мешканка Білогірського району  звернулася до «Білогірського бюро правової допомоги»  з проханням допомогти розібратися, чи має вона право стягнути з батька їх спільної  дитини аліменти на утримання і дитини, і її самої. Якщо так, то просила також посприяти з оформленням необхідних документів.

 ч.2, 4 ст.84 Сімейного кодексу України,  передбачено, що дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років.
Юристами було  підготовлено дві позовні заяви до суду. Перша – про стягнення аліментів на утримання дитини, де було детально обґрунтовано позицію заявника та зазначено, що:

  • відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття;
    – у відповідності до ст. 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання них окремо від дитини не впливає на об’єм їх прав та не звільняє від обов’язків відносно дитини;
    – у відповідності до ст. 150 СК України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
    – відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини, суд повинен докласти всіх можливих зусиль для того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини;
  • згідно ст. 27 Конвенції про захист прав дитини батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

        Друга позовна заява стосувалася стягнення аліментів на утримання колишньої  дружини до досягнення дитиною 3 років. В обґрунтуванні заяви юристи  посилалися на наступні обставини: відповідно до вимог  ч.1 ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних осіб.
        Також у зв’язку з тим, що позивачка знаходиться у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3 років, вона не може вийти на роботу та почати працювати, відтак потребує матеріальної допомоги на своє утримання з боку відповідача по справі. .
      Суд розглянув позовні заяви та виніс позитивні рішення  на користь позивача  та дитини.

За матеріалами Білогірського бюро правової допомоги


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь