Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

🔰УДОСКОНАЛЕНО МЕХАНІЗМ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ПОТЕРПІЛИМ ВНАСЛІДОК НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ НА ВИРОБНИЦТВІ АБО ПРОФЕСІЙНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 09.08.2023 11:35
Кількість переглядів: 53

Фото без опису✅️Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14.07.2023 № 775 “Деякі питання реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на отримання соціальних послуг“. Що передбачає новий документ і про які зміни йдеться?

☝️Соціальні послуги за двома напрямками
🔷️Для врахування індивідуальних потреб людей, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, держава передбачила їм відшкодування витрат на соціальні послуги за двома основними напрямками:
🔹️догляд вдома;
🔹️натуральна допомога.
✅️Догляд вдома
Як і раніше, постраждалий на виробництві самостійно обрає спосіб отримання соціальної послуги догляду вдома: або шляхом укладання договору з особою (юридичною / фізичною), яка надає такі послуги, або шляхом виплати щомісячної грошової компенсації за надання соціальної послуги догляду вдома членом сім’ї (іншою особою).
☝️При цьому розширено перелік видів соціальних послуг, за які надається компенсація у разі здійснення догляду вдома членом сім’ї (іншою особою). Відтепер, у разі визначення потреби, потерпілому, окрім компенсації за надання постійного стороннього догляду, надається щомісячна компенсація за здійснення спеціального медичного догляду та побутового обслуговування.
🔷️Розміри щомісячної грошової компенсації:
– мінімальна заробітна плата, якщо визначено потребу в спеціальному медичному догляді (6700 грн);
– половина розміру мінімальної заробітної плати, якщо визначено потребу постійному сторонньому догляді (3350 грн);
– чверть розміру мінімальної заробітної плати, якщо визначено потребу в побутовому обслуговуванні (1675 грн).
🔷️Потреба в конкретному виді догляду визначається:
🔹️ висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК),
🔹️ та/або медичним висновком про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі,
🔹️ та/або випискою з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) (довідкою до такого акта огляду),
🔹️та/або індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (ІПР) (у разі її складення).
❗️Важливо❗️
☝️Якщо потерпілому визначено потребу у спеціальному медичному догляді, постійному сторонньому догляді та побутовому обслуговуванні, щомісячна компенсація по кожному з них може надаватися одночасно.
🔷️Натуральна допомога
Потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання може щомісячно компенсуватися вартість санітарно-гігієнічних засобів, продуктів харчування, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності.
🔹️Компенсація надається як частина розміру мінімальної заробітної плати, в залежності від виду натуральної допомоги, на підставі переліку заходів, що визначається соціальним менеджером після проведеного обстеження. При цьому компенсація може надаватися на всі визначені засоби одночасно.
❓️Хто визначає потребу у наданні соціальних послуг
☝️Оцінювання потреб потерпілих, інформацію про яких передано органами
Пенсійного фонду України уповноваженим органами місцевої влади, проводиться соціальним менеджером/фахівцем із соціальної роботи/соціальним працівником, який складає акт оцінки потреб сім’ї/особи (за затвердженою формою), враховуючи відомості, зазначені у висновку ЛКК та/або медичному висновку про здатність до самообслуговування та потреби в сторонній допомозі, та/або виписці з акта огляду МСЕК (довідки до такого
акта огляду), та/або в ІПР (у разі її складення) та заповнює перелік заходів для розрахунку розміру щомісячної грошової компенсації вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги потерпілому.
❗️Важливо❗️
☝️Соціальна послуга догляду вдома та соціальна послуга натуральної допомоги
можуть надаватись одночасно.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь