Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу

Дата: 28.09.2023 10:47
Кількість переглядів: 95

Фото без опису📆Всесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day) заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control) і щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року, за підтримки багатьох організацій охорони здоров’я. Цей День покликаний привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків.

🧐Розглянемо сьогодні 5 фактів, які потрібно знати про захворювання:

1️⃣Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

2️⃣Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу в організм відбувається через пошкодження шкіри в наслідок укусів та ослинення.

3️⃣За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) сказ входить в першу п'ятірку основних небезпечних зоонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків.

4️⃣В Україні вже більше 40 років триває епізоотія сказу природного типу. Спостерігається циркуляція вірусу серед 23 видів диких та шести видів домашніх і сільськогосподарських тварин в різних природно-географічних зонах.

5️⃣В Україні поступово зменшується кількість випадків сказу, проте війна негативно впливає на поширення сказу.

☝️Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону.

🌐Більше дізнатися про сказ у спільних інфографіках із європейським проєктом EU4SaferFood можна на розділі вебпорталу Держпродспоживслужби "Епізоотична ситуація на території України: https://bit.ly/3rnYTkC

#EndRabies #ПокладемоКрайСказу #endrabiestogether #ПокладемоКрайСказуРазом #сказ #ЩорічнеЩеплення_ПротиСказуТварин #вакцинація_проти_сказу #ЩорічнеЩепленняТварин


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь