A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

16 днів проти насильства

Дата: 05.12.2023 15:22
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Упродовж шістнадцятиденного періоду акції відзначається 8 важливих дат. З-поміж них: Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день волонтера, Міжнародний день людей з інвалідністю, Міжнародний день прав людини. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини. Це означає: будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Законодавством України передбачені заходи з протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства.

В Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні вважається кримінальним злочином.

Домашнє насильство можуть вчиняти чоловік щодо дружини, дружина щодо чоловіка (у тому числі ко-лишньої/го); дорослі діти щодо літніх батьків, батьки щодо дітей; особи, що разом проживають і ведуть спільне господарство, однак не є родичами тощо.

Особа, яка постраждала від домашнього насильства, має право отримати допомогу та захист, наприклад, отримати інформацію про свої права та як їх реалізувати, медичну, соціальну та психологічну допомогу, юридичний захист.

Законодавством передбачено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема:

▪️терміновий заборонний припис;

▪️обмежувальний припис.

Заборонний припис може полягати в:

▪️зобов’язанні залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи (крім випадків, коли кривдником є особа віком до 18 років);

▪️забороні на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи (крім випадків, коли кривдником є особа віком до 18 років);

▪️забороні в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Обмежувальний припис — це захід тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи, і полягає в:

▪️забороні перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою (крім випадків, коли кривдником є особа віком до 18 років);

▪️усуненні перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

▪️обмеженні спілкування з постраждалою дитиною;

▪️забороні наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалої особи;

▪️забороні вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису приймається судом за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства, а якщо особа перебуває в закладі підтримки постраждалих осіб — за місцезнаходженням такого закладу.

За матеріалами Білогірського бюро правової допомоги


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь