Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

Причини дитячих страхів і методи боротьби з ними

Дата: 01.02.2024 16:59
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

Страх - це найбільша проблема у всьому світі не тільки у дорослих, але і у дітей. Страх у своєму вираженні може мати пасивну та активну форму - може викликати психічну і психофізичну депресію, а може виразитися і в переживанні ризику, у потязі кинутися назустріч небезпеці.

Фактори, що беруть участь у виникненні страхів, можна згрупувати наступним чином (причини страхів у дітей):

- наявність страхів у батьків, головним чином у матері;

- тривожність у відносинах з дитиною, надлишкове запобігання його від небезпек і ізоляція від спілкування з однолітками;

- надмірно рання раціоналізація почуттів дитини, обумовлена надмірною принциповістю батьків або їх емоційним неприйняттям дітей;

- велика кількість заборон з боку батька тієї ж статі або повне надання свободи дитині батьком іншої статі, а також численні нереалізовані погрози з боку дорослих у сім'ї;

- відсутність можливості для рольової ідентифікації з батьком тієї ж статі, переважно у хлопчиків, що створює проблеми в спілкуванні з однолітками і невпевненість в собі;

- конфліктні відносини між батьками;

- психічні травми типу переляку, загострюючі вікову чутливість дітей до тих або інших страхів;

- психологічне зараження страхами в процесі спілкування з однолітками і дорослими.

Страхи - не каприз розбещеного дитини, не слабкість, а серйозна проблема, з якою потрібно працювати, і часто в першу чергу Вам треба змінювати себе.

Для боротьби з конкретним страхом дитини можна скористатися методами, викладеними в роботах А.І. Захарова.

1) Малюнковий метод.

Дитині пропонується намалювати те, чого він боїться.

При використанні рисуночного методу ефективними є вправи: «Перукарня» і «Лікарня».

Вправа «Перукарня»:

Ведучий просить дітей заплющити очі і уявити яке-небудь страшне істота, якого зазвичай бояться всі діти, і намалювати його. Потім дорослий повідомляє, що ця істота - дівчина, яка збирається вийти заміж. І, звичайно, їй необхідно відвідати перукарню, де їй зроблять гарну зачіску, макіяж і т.д. Дітям пропонується в ролі перукаря і прикрасити свою «дівчину» як можна краще (підфарбувати очі, брови, губи, надіти сережки тощо).

Вправа «Лікарня»:

Дорослий повідомляє, що у страшного істоти дуже болять зуби, розпухла щока. Дітям треба намалювати на обличчі «істоти» страждання (сльози, пов'язку тощо). Воно дуже боїться йти до лікаря. Дітям пропонується перетворитися в добрих і уважних лікарів, яких ніхто не боїться, полікувати «істота» і намалювати на його обличчі вираз радості (можна це зробити на іншому малюнку).

Головне (при використанні цих способів корекції страхів) - дати дітям можливість побувати в ролі допомагають, а значить, сильних!

2) Ігровий метод.

У грі дитина може дати вихід своїм емоціям, бажань, набирається досвіду спілкування та розширює коло своїх знайомств, вчиться керувати собою, дотримуватися правил, розвиває уяву і фізичну спритність, здобуває знання і вміння, зміцнює впевненість у собі. Граючи в бою, хованки, лазячи по деревах, горищах, в сараях, зображуючи козаків-розбійників і сувору маму своєї ляльки, діти і самі зживають свої страхи.

Ігри, пропоновані для усунення страхів, давно відомі.

1 - «П'ятнашки».

Емоційне напруження ігри створюють і нарочито підкреслені загрози ведучого, якими він сипле, як з рогу достатку: «Тільки попадись!», «Ну, постривай!», «Ага, попався!». Потім ведучий дорослий вигукує з похвалою: «Ну і швидкий!», «Дивись, який спритний!», «Треба ж, ніяк не можу догнати!», «Ух, втомився!», «Здаюся!» і т.д. Тікає у відповідь: «Не наздоженеш!», «Все одно втечу!», «Тільки спробуй!» і т.п. Таким чином, одночасно усуваються страхи болю і уколів, фізичних покарань. Так що, якщо батьки мають звичай бити дітей вдома, то тут надається повна можливість і дітям надходити аналогічним чином, так би мовити, «здійснити гласність і демократію на ділі».

2 - «Піжмурки».

Ведучому щільно зав'язують очі, світло приглушене, і напівтемрява створює атмосферу незвичайності і таємничості, що відбувається. Тобто імітується замкнутий простір, якого так бояться діти в звичайному житті.

3 - «Хованки».

Виникають при грі азарт, емоційне залучення, підтримка всіх гравців не дають проявитися страхи темряви, самотності, замкнутого простору і сприяють їх ефективному усуненню.

4 - «Швидкі відповіді».

Гра не тільки знімає гальмування, що виникає при раптових питаннях, але і розвиває кмітливість, винахідливість, кмітливість.

3) Рольові ігри.

Дорослий пропонує історії, що моделюють ситуації ризику, небезпеки, тривоги, напруги, боротьби, поразок і перемог. Відповідно він і розподіляє ролі так, щоб тривожні і невпевнені в собі діти займали провідні позиції в грі чи змогли придбати їх при його непомітною підтримки.

Раніше вважалося, що сміх - це найкращий засіб проти страху. Так що побільше смійтеся і всі ваші страху підуть.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь