Ранні овочі та профілактика отруєння нітратами
З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранньої
овочевої продукції. Проте перша парникова зелень і овочі можуть призвести до
важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що
містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному
режимі».
Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю
документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках
кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії ветеринарно-
санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію,
зокрема і про рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах
на кожну партію продукції повинні бути товаротранспортні накладні.
Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, у
результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто
шкідливі плоди. Нітрати схильні перетворюватися у нітрити, солі азотистої
кислоти, зокрема останні є неймовірно шкідливими. Нітрати – особливо
небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування.
Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм людини
може вивести протягом короткого часу, але перенасичення ними призводить до
важких форм отруєнь. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та
фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно
дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.
Чому нітрати шкідливі?
Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої
людини — 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в
їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-
судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть
спричинити рак шлунку
Якою є допустима норма нітратів?
Залежно від умов вирощування, в огірках допустима норма нітратів – 200-
400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000мг/кг, у
помідорах – 100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до
800 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у
ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших
ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.
Які овочі найбезпечніші?
Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста,
салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки,
брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.
А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох,
квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і
ріпчаста цибуля.
Як вибрати найменш шкідливий продукт?
–купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не
на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
–не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його
продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів,
солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;
–купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути
надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби
відполіровані;
–під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше
буває в овочах середнього розміру.
Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах?
Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень
вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті.
Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній
обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих
речовин. Зокрема:
–перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих
речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
–очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів,
ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
–нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках.
Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у
капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один
сантиметр;
–перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою
серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
–вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або
лимонного соку. Декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин буде достатньо.
Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або
фрукти. Добре обсушуйте плоди, тоді всі вітаміни зберігаються;
–піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
–приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки
перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у
процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
–нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на
їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для
замочування овочів та фруктів.
Дотримуючись даних рекомендацій збережете своє здоров’я, своїх дітей та
рідних!
Шепетівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в
Хмельницькій області.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)