Ямпільська громада
Шепетівський район Хмельницька область

Правила безпеки громадян на залізничному транспорті

Дата: 12.06.2024 15:22
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

Станом на 01.06.2024 на станціях, перегонах, територіях підрозділів АТ «Укрзалізниця» внаслідок наїзду залізничного рухомого складу, падіння з нього або інших видів впливу отримали травми різного ступеню важкості 119 сторонніх осіб, у тому числі 75 зі смертельним наслідком. Серед травмованих 6 дітей віком до 16 років, із них 2 травмовано смертельно. Унаслідок ураження електричним струмом не смертельно травмовано 7 осіб.

Останнім часом почастішали випадки травмування дітей віком до 16 років внаслідок наїзду рухомого складу та ураження електричним струмом. Так, у квітнітравні 2024 року травмовано 5 дітей, з них 2 – смертельно.

Станом на 31.05.2024 по регіональній філії «Південно-Західна залізниця» внаслідок наїзду залізничного рухомого складу, падіння з нього або інших видів впливу отримали травми різного ступеню важкості 58 сторонніх осіб, у тому числі 38 зі смертельним наслідком.

Особливої уваги у роз’ясненні цього питання потребують діти. Нагадайте їм, а також своїм рідним, знайомим про небезпечність перебування поблизу залізничних об’єктів і про необхідність дотримання правил безпеки задля збереження життя та здоров’я.

Правила безпеки громадян на залізничному транспорті загального користування (затверджені Наказом Міністерства інфраструктури України від18.02.1998 р. №54)

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ці Правила визначають основні норми поведінки для громадян, дотримання яких покликано створити безпечні умови під час користування ними послугами з перевезення пасажирів залізничним транспортом.

1.2. Громадяни, які порушують ці Правила, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ У цих Правилах використовуються наступні терміни та визначення понять:

небезпечна зона колії – залізнична колія та територія вздовж колії на відстані до 5 м від крайньої рейки, в якій є ризик травмування громадян;

рухомий склад – сукупність усіх незнімних рухомих залізничних одиниць (поїзда (пасажирські, вантажні, електро- та дизель-поїзда), локомотиви, вагони, спеціальний рухомий склад тощо).

 Інші терміни у цих Правилах вживаються у значенні, наведеному в Правилах перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом 2 України, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 27.12.2006 № 1196, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.04.2007 за № 310/13577.

3. НЕБЕЗПЕЧНІ ФАКТОРИ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ

3.1. Залізничний транспорт загального користування є зоною підвищеної небезпеки (залізничні колії, залізничні переїзди, контактна мережа, залізничний рухомий склад, пасажирські платформи (перони), мости тощо), де в разі недотримання правил безпеки може створюватися загроза життю та здоров'ю громадян.

3.2. Під час знаходження на території (об'єктах) залізничного транспорту на громадян можуть впливати наступні небезпечні фактори:

наїзд рухомого складу;

ураження електричним струмом;

падіння з пасажирських платформ;

падіння з шляхопроводів та мостів, улаштованих через залізничну колію.

3.3. Небезпечна зона колії, по якій рухається або наближається рухомий склад, (далі – небезпечна зона колії) визначається залізничною колією та смугою вздовж колії шириною:

не менше 3 м від краю платформи (перону) - в межах платформи (перону);

не менше 5 м від крайньої рейки - поза межами платформи (перону).

4. ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ НА ОБ'ЄКТАХ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

4.1. Громадянам забороняється знаходитися на території і об'єктах залізничного транспорту, що не пов'язані з перевезенням пасажирів (підрозділи залізничного транспорту з обслуговування і ремонту залізничного рухомого складу, об'єктів інфраструктури, підрозділи електропостачання, навантажувально-розвантажувальні майданчики тощо).

4.2. Категорично забороняється ходити по залізничній колії та заходити в небезпечну зону колії, наближаючись на відстань менше 5 метрів до крайньої рейки.

4.3. Забороняється ходити та знаходитися на залізничних мостах, заходити в залізничні тунелі.

4.4. Забороняється знаходитись на території залізничних станцій і вокзалів в стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп'яніння, а також вживати алкогольні, наркотичні та токсичні речовини.

4.5. Забороняється підніматися на опори і обладнання контактної мережі та повітряних ліній електропередач електрифікованих ліній, а також торкатись до металевих проводів заземлення, що йдуть від опори до рейки.

4.6. Забороняється перелазити через огородження та підніматися на конструкції трансформаторних підстанцій та інших пристроїв електропостачання.

4.7. Забороняється наближатися до обірваного електропроводу, що звисає або лежить на землі, ближче ніж на 10 метрів.

4.8. Забороняється підніматися та їхати на сходах, дахах та інших елементах конструкцій вагонів, локомотивів та іншого рухомого складу.

4.9. Забороняється підніматися на конструкції мостів, тунелів, освітлювальних вишок тощо.

4.10. Забороняється класти на рейки залізничних колій будь-які предмети.

4.11. Забороняється кидати будь-які предмети в рухомий склад, що стоїть на залізничній колії або рухається по ній.

4.12. Забороняється проводити на залізничних коліях та поблизу них будь-які ігри.

4.13. Забороняється втручатися в роботу механізмів та обладнання, що призначено для роботи залізничного транспорту.

4.14. Забороняється проводити фото- та відеозйомку, особливо самофотографування (селфі), біля залізничних колій, на залізничному рухомому складі та в небезпечній близькості від залізничного обладнання.

4.15. Забороняється проїжджати у вантажних поїздах.

4.16. Забороняється залишати дітей без нагляду дорослих на вокзалах, станціях, пасажирських платформах (перонах), залізничних переїздах, в пасажирських і приміських поїздах.

5. ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПЕРЕХОДУ ЧЕРЕЗ ЗАЛІЗНИЧНІ КОЛІЇ

5.1. Громадяни повинні переходити залізничні колії тільки у спеціально встановлених для цього місцях: пішохідні мости, пішохідні тунелі, спеціально  облаштовані переходи, що мають настили та позначені покажчиками "Перехід через колію" (далі – пішохідні переходи), залізничні переїзди тощо.

5.2. Перед тим, як здійснити перехід через залізничну колію, необхідно впевнитись у відсутності на ній рухомого складу.

Забороняється переходити колію, якщо на ній знаходиться або по ній проходить залізничний рухомий склад.

5.3. Забороняється пролізати під вагонами або перелізати через автозчепи вагонів з метою переходу через колію, зайняту рухомим складом.

5.4. Забороняється перетинати залізничні колії перед рухомим складом, що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 800 м.

5.5. В разі наближення по залізничній колії рухомого складу необхідно зупинитись поза межами небезпечної зони колії та пропустити рухомий склад.

5.6. Забороняється перетинати залізничну колію після проходу по ній рухомого складу, якщо по наступній колії в напрямку руху людини, пересувається будь-який рухомий склад.

5.7. Забороняється обходити вагони, що стоять на колії, на відстані менше 5 метрів від крайнього вагона.

Забороняється проходити між розчепленими вагонами, що стоять на колії, якщо відстань між ними менше 10 метрів.

5.8. Проїзд громадян у інвалідних візках через залізничні колії здійснюється лише через пішохідні переходи за участі супроводжуючої особи.

5.9. Під час переходу через залізничні колії в спеціально обладнаних місцях, прямуванні вздовж колій спеціально облаштованими проходами забороняється користуватися навушниками, мобільним телефоном та іншими пристроями, що відволікають увагу, зменшують чутність звукових сигналів, а також застосовувати елементи одягу, які зменшують зону огляду.

5.10. Наближаючись до залізничного переїзду, громадяни повинні уважно стежити за світловою і звуковою сигналізацією переїзду, а також за положенням шлагбаумів та сигналами чергового по переїзду (в разі їх наявності).

5.11. Забороняється переходити колії на залізничному переїзді, якщо шлагбаум знаходиться у закритому (опущеному) положенні чи починає закриватися, увімкнена забороняюча світлова сигналізація (мигаючі червоні сигнали) або подається звукова сигналізація.

В разі відсутності шлагбаума (переїзд не охороняється) перед переходом через колію необхідно впевнитись в тому, що не увімкнена забороняюча світлова сигналізація, не подається звукова сигналізація та до переїзду не наближається поїзд або інший рухомий склад.

5.12. Перехід через колії на залізничному переїзді здійснюється лише в спеціально облаштованих для цього місцях, що мають настили.

5.13. Забороняється проходити по залізничних мостах і тунелях, що не обладнані спеціальними настилами для проходу пішоходів.

6. ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ ПАСАЖИРСЬКИХ ПЛАТФОРМ (ПЕРОНІВ)

6.1. В разі наближення рухомого складу до пасажирської платформи (перону) громадяни повинні стежити за звуковими сигналами, що подаються з локомотива, електро- та дизель-поїзда або іншого спеціального самохідного рухомого складу, та уважно слухати оголошення, що передаються по гучномовному зв'язку.

6.2. Забороняється після оголошення про прибуття (подачу) поїзда та до повної його зупинки заходити за обмежувальну лінію, що нанесена біля краю платформи (перону), а в разі її відсутності, підходити на відстань менше 1 м до краю платформи.

6.3. Забороняється після оголошення про відправлення поїзда заходити за обмежувальною лінію, що нанесена біля краю платформи (перону), а в разі її відсутності, наближатися на відстань менше 1 м до краю платформи.

6.4. Забороняється під час очікування поїзда заходити за обмежувальну лінію, що нанесена біля краю платформи, а в разі її відсутності, підходити ближче 1 м до краю платформи.

6.5. В разі проходження поїздів або іншого рухомого складу без зупинки вздовж пасажирських платформ (перонів) забороняється перебувати та залишати особисті речі на відстані менше ніж 3 м від краю платформи (перону).

6.6. Забороняється притулятися до вагонів пасажирських та приміських поїздів або іншого рухомого складу, що стоять біля пасажирської платформи (перону).

6.7. Забороняється підійматися або спускатися з пасажирської платформи (перону) в непризначених для цього місцях (поза межами сходів з поручнями, з боку колії, перелазити через огородження тощо).

6.8. Забороняється стрибати з платформи (перону) на залізничні колії.

6.9. Забороняється сидіти на краю пасажирської платформи (перону), перилах огороджень платформ (перону).

6.10. Забороняється бігти по платформі (перону) поруч із вагоном поїзда, що прибуває або відходить.

6.11. Забороняється проводити на пасажирських платформах (перонах) рухомі ігри.

6.12. Забороняється їздити на велосипеді, самокаті, скейті, роликових ковзанах по пасажирським платформам (перонам), пішохідним переходам через колії та спеціально облаштованим проходам вздовж залізничних колій.

7. ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ДЛЯ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У ПАСАЖИРСЬКИХ ТА ПРИМІСЬКИХ ПОЇЗДАХ

7.1. Пасажирам заходити і виходити з вагона дозволяється тільки після повної зупинки поїзда та з дозволу провідника (в пасажирських вагонах) або повного відчинення автоматичних дверей (в приміських поїздах).

Забороняється заходити або виходити з вагона на платформу (перон) під час руху пасажирського або приміського поїзда.

7.2. Посадка та вихід пасажирів з вагона проводиться тільки з боку пасажирських платформ (перонів). Забороняється виходити з вагона на міжколійя і знаходитись там під час руху поїзда.

7.3. Під час посадки (висадки) у вагон громадяни не повинні створювати перешкод один одному, дітей необхідно тримати за руку або на руках.

7.4. Забороняється висуватися під час руху поїздів з вікон або дверей тамбурів вагонів, а також викидати з них будь-які предмети.

7.5. Під час перебування в пасажирських та приміських поїздах забороняється знаходитися в місцях, що непередбачені для проїзду: на дахах, підніжках, перехідних площадках, автозчепах тощо.

7.6. Забороняється під час руху або зупинки поїздів самовільно відчиняти тамбурні двері пасажирських вагонів та автоматичні двері вагонів приміських поїздів.

7.7.Забороняється втручатися в роботу (примусове блокування) автоматичних дверей приміських поїздів під час їх зачинення та відчинення.

7.8. Забороняється знаходитись в поїзді (пасажирському, приміському) в стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп'яніння, а також вживати алкогольні, наркотичні та токсичні речовини.

7.9. Забороняється без потреби самовільно зупиняти поїзд пристроями для екстреного гальмування (стоп-кранами).

7.10. Забороняється самостійно перевозити ручну поклажу засобами, які призначені для перевезення пошти або багажу працівниками пошти та залізниці.

7.11. Забороняється перевозити предмети, що не мають відповідного пакування або чохлів та можуть травмувати громадян.

7.12. Забороняється розміщувати ручну поклажу в коридорі, проходах купе, тамбурах пасажирських вагонів та проходах салонів, тамбурах вагонів приміських поїздів.

7.13. Забороняється провозити у вагонах легкозаймисті, шкідливі та вибухові речовини.

7.14. Забороняється забруднювати тамбури, засмічувати підлогу та сидіння вагонів.

7.15. Забороняється демонтувати обладнання вагонів, псувати оббивку диванів та сидінь.

7.16. Забороняється палити у вагонах пасажирських та приміських поїздів (у тому числі в тамбурах).


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь